موزه ویکتوریا و آلبرت انگلیس با تهیه غذاهای ایرانی «سبزی پلو با ماهی» و «کوکوسبزی» به پیشواز نوروز رفت.
موزه ویکتوریا و آلبرت انگلیس با تهیه غذاهای ایرانی «سبزی پلو با ماهی» و «کوکوسبزی» به پیشواز نوروز رفت.
کرمانشاه - ایرنا - انتشارات سرانه کتاب «شرح معرفتی ۴۰ غزل از دیوان شمس» اثر «یزدانپناه عسکری» پژوهشگر کرمانشاهی را منتشر کرد.
به گزارش خبرنگار ایرنا؛ این کتاب در ۱۳۲ صفحه، به بهای ۶۰ هزار تومان، در هزار نسخه، با طراحی جلد «فاطمه یزدانی فر» و صفحه آرایی «هستی مرادی» برای نوبت چاپ اول، در اندازه رقعی، جلد شومیز چهار رنگ و کاغذ سفید ۷۰ گرمی و مقدمهای از «مهرداد مرادی» به عنوان ناشر کتاب سرانه به چاپ رسیده است.
یزدانپناه عسکری، متولد ۱۳۳۵ کرمانشاه و دارای تحصیلات تا مقطع دیپلم از خرمآباد لرستان است؛ وی به عنوان کتابدار سازمان آموزش و پرورش کرمانشاه در سال ۱۳۸۲ پس از ۳۰ سال خدمت بازنشسته شد و از اساتید و بزرگان فرهنگ و هنر کرمانشاه، کتابخانه، مرکز اسناد علوم پزشکی کرمانشاه، فهرستنویسی و اعلام نویسی و صحافی آموخته است.
او چندین سال در حضور استاد بزرگوار مرحوم حاج «حسین مریدی»، فتوحات و فصوص ابن عربی را فرا گرفته است.
نویسنده کتاب در ارتباط با اثر میگوید: روش کار با دیوان شمس به طریق غوطه زدنی در آن است که تمرکزش بر بعضی از ابیات غزلها، به پشتوانه آشنایی با معرفت ابوسعید ابوالخیر و با همت مدیر نشر سرانه در دسترس قرار گرفته است.
ناشر کتاب هم در مقدمه این اثر گفته در ایران اگر کسی در صدد بررسی آثار بزرگانی چون شمس و مولانا برآمده غالباً در نگاه ادبی بوده و کم هستند کسانی که نگاه معرفتی به آثار آنان داشته است مخصوصاً در کرمانشاه که به ندرت چنین اقدامی صورت گرفته است و حتی از نگاه ادبی؛ ولی عسکری با سالها مطالعه و پژوهش در باب معرفت عرفانی چه اسلامی و ایرانی چه شرقی ضمن تسلط و تبحر پیدا کردن بر این زمینه توانست غزلیاتی از دیوان شمس از این منظر مورد تحلیل قرار دهد.
به مناسبت فرا رسیدن سال جدید اعمال و آداب مربوط به نوروز منتشر شد.
به گزارش خبرنگار مهر، نوروز یکی از اعیاد باستانی ایرانیان است و در روایات مختلف آداب گوناگونی برای این روز ذکر شده است که به پارهای از آنها به صورت مختصر اشاره میشود:
نماز نافله، یک نماز چهار رکعتی پس از نماز ظهر و عصر، روز نوروز نحوه خواندن این نماز در مفاتیح الجنان در اعمال عید نوروز ذکر شده است. و دعا کردن در سجده این نماز که موجب بخشش گناهان میشود.
غسلکردن و پوشیدن لباس تمیز و استعمال بوی خوش. در روایتی امام صادق ((علیهالسلام)) میفرماید: «روز نوروز غسل کن و پاکیزهترین لباسهایت را بپوش و خود را با بهترین عطرها خوشبو کن».(وسائل الشیعه، ج ۳، ص ۳۳۵)
ذکر گفتن خصوصاً ذکر «یا ذی الجلال و الاکرام». (مفاتیح الجنان، ص ۲۹۹)
دعا کردن در لحظه سال. (مفاتیح الجنان، ص ۳۸۸)
همچنین در روایتی از امام صادق (ع) آمده که به معلی بن خُنَیس اعمال روز عید نوروز را چنین تعلیم داد:
چون روز نوروز شود غسل کن و پاکیزهترین جامههای خود را بپوش و به بهترین بوها خویشتن را خوشبو گردان و در آن روز روزه بدار و چون از نماز پیشین و پسین [ظهر و عصر] و نافلههای آن دو فارغ گشتی، چهار رکعت نماز بخوان، هر دو رکعت به یک سلام، در رکعت اول نماز اول بعد از سوره حمد، ۱۰ مرتبه سوره قدر و در رکعت دوّم نماز اول بعد از سوره حمد، ۱۰ مرتبه سوره کافرون. در رکعت اول نماز بعدی بعد از سوره حمد، ۱۰ مرتبه سوره توحید و در رکعت آخر بعد از سوره حمد، ۱۰ مرتبه سوره فلق و ناس را بخوان و پس از نماز به سجده شکر رفته و این دعا را بخوان:
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ الْأَوْصِیَاءِ الْمَرْضِیِّینَ وَ عَلَی جَمِیعِ أَنْبِیَائِکَ وَ رُسُلِکَ، بِأَفْضَلِ صَلَوَاتِکَ وَ بَارِکْ عَلَیْهِمْ بِأَفْضَلِ بَرَکَاتِکَ، وَ صَلِّ عَلَی أَرْوَاحِهِمْ وَ أَجْسَادِهِمْ. اللَّهُمَّ بَارِکْ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ، وَ بَارِکْ لَنَا فِی یَوْمِنَا هَذَا الَّذِی فَضَّلْتَهُ وَ کَرَّمْتَهُ وَ شَرَّفْتَهُ وَ عَظَّمْتَ خَطَرَهُ. اللَّهُمَّ بَارِکْ لِی فِیمَا أَنْعَمْتَ بِهِ عَلَیَّ، حَتَّی لا أَشْکُرَ أَحَدا غَیْرَکَ وَ وَسِّعْ عَلَیَّ فِی رِزْقِی یَا ذَا الْجَلالِ وَ الْإِکْرَامِ. اللَّهُمَّ مَا غَابَ عَنِّی فَلا یَغِیبَنَّ عَنِّی عَوْنُکَ وَ حِفْظُکَ وَ مَا فَقَدْتُ مِنْ شَیْ ءٍ، فَلا تُفْقِدْنِی عَوْنَکَ عَلَیْهِ، حَتَّی لا أَتَکَلَّفَ مَا لا أَحْتَاجُ إِلَیْهِ، یَا ذَا الْجَلالِ وَ الْإِکْرَامِ؛
خدایا بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست، آن جانشینان پسندیده و بر تمام پیامبران و رسولانت، با برترین درودهایت و ایشان را برکت ده به برترین برکتهایت و درود فرست بر جانها و تنهایشان، خدایا بر محمّد و خاندان محمّد برکت ده و به ما در این روز برکت ده که آن را برتری و کرامت و شرافت دادی و مرتبهاش را بزرگ کردی. خدایا به من برکت ده، در آنچه به من نعمت دادی تا احدی را جز تو سپاس نگویم و در روزیام بر من وسعت ده، ای صاحب بزرگی و بزرگواری؛ خدایا هر آنچه از من غایب شده باک نیست مبادا کمک و نگهداریات از من غایب شود و هرچه را گم کردهام، یاریات را بر آن از من گم مساز تا در آنچه به آن نیازمند نیستم، خود را بر زحمت نیفکنم، ای صاحب بزرگی و بزرگواری.
در وقت تحویل سال این دعا را بسیار بخوانید:
یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ یَا مُدَبِّرَ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ
یَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوَالِ، حَوِّلْ حَالَنَا إِلَی أَحْسَنِ الْحَالِ
ای تغییر دهنده دلها و دیدهها * ای مدبّر شب و روز * ای گرداننده سال و حالتها * بگردان حال ما را به نیکوترین حال
و نیز بسیار بگو:
«یَا ذَا الجَلالِ وَ الْإِکْرامِ»
حجت الاسلام محمد نوروز پور گفت: ویژه برنامه تحویل سال نو، ۳۰ اسفندماه راس ساعت ۱۱ صبح در ۵۰۰ امامزاده شاخص کشور برگزار می شود.
حجت الاسلام محمد نوروز پور، در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن عرض تبریک به مناسبت فرا رسیدن نوروز باستانی و آغاز سال ۱۴۰۰ شمسی اظهار داشت: ویژه برنامه تحویل سال نو، ۳۰ اسفندماه رأس ساعت ۱۱ صبح در ۵۰۰ امامزاده شاخص کشور برگزار میشود.
مدیرکل بقاع متبرکه و اماکن مذهبی سازمان اوقاف و امور خیریه ادامه داد: ویژه برنامههای تحویل سال نو، تنها در بقاع متبرکه استانها و شهرهایی که آبی و زرد هستند با حضور مردم برگزار میشود و در استانهای قرمز و نارنجی این ویژه برنامه از طریق فضای مجازی و از شبکههای صدا و سیمای استانی برگزار خواهد شد؛ برنامههای سال تحویل شامل سخنرانی، مدیحه سرایی، مولودی خوانی، تواشیح و … میشود.
وی افزود: بقاع متبرکه استانهای آبی و زرد میتوانند با رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصله اجتماعی مراسم لحظه سال تحویل را با حضور مردم برگزار کنند اما موظف هستند با اتمام ظرفیت درب صحنها را ببندند.
حجت الاسلام نوروز پور تاکید کرد: تجهیز ورودیهای امامزادههای شاخص به دستگاههای ضدعفونی کننده خودکار و همچنین استفاده زائران از ماسک و ضدعفونی کننده در بدو ورود به بقاع متبرکه از اقداماتی است که برای حفظ سلامت زائران در نظر گرفته شده است.
مدیرکل بقاع متبرکه و اماکن مذهبی سازمان اوقاف و امور خیریه به برنامههای فرهنگی بقاع متبرکه سراسر کشور اشاره و عنوان کرد: از مهمترین برنامههای فرهنگی بقاع متبرکه استانهای زرد و آبی در ایام نوروز برپایی خیمههای معرفت و حضور روحانیون بومی و غیر بومی به منظور پاسخگویی به مسائل شرعی و شبهات دینی و اجتماعی مردم، راه اندازی غرفههای کودک و نقاشی، غرفه قرآن بخوان و جایزه بگیر، غرفه کتاب، غرفه مهدویت و … است. همچنین در بقاع شاخص غرفههایی نیز با همکاری دانشگاه علوم پزشکی به منظور حفظ سلامت و تست گرفتن از زائران برپا شده است.
وی ادامه داد: اعتاب مقدس جمهوری اسلامی ایران با توجه به اینکه نوروز ۱۴۰۰ با میلاد امام زمان (عج) مقارن شده و امسال شاهد دو نیمه شعبان خواهیم بود و به اصطلاح سال مهدوی نام دارد، تصمیم گرفتند در این سال برنامههایی برگزار کنند که بیشتر رنگ و بوی مهدوی داشته باشد برای مثال قرار شد از نخستین جمعه سال ۱۴۰۰ دعای ندبه در همه بقاع متبرکه همزمان با اعتاب مقدسه برگزار شود و همچنین قرائت زیارت آل یس در عصر جمعه، برپایی نمایشگاههای مهدوی، برگزاری مسابقات و جشنهای گوناگون با موضوع مهدویت نیز در دستور کار بقاع متبرکه قرار گرفت.
حوزه/ حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت، فراخوان انتخاب آثار برتر پژوهشی در حوزه حج و زیارت را با عنوان مسعای قلم(۲) اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری حوزه، حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت همزمان با حلول ماه شعبان و به منظور قدردانی از نویسندگان و پژوهشگران حوزه حج و زیارت و جهت فرهنگ سازی حج ابراهیمی مطلوب امام خمینی (رض) و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و با هدف استفاده از ظرفیت عظیم فریضه حج در راستای ایجاد تمدن نوین اسلامی از همه پژوهشگران دعوت به ارسال آثار می نماید. آثار عرصه حج و زیارت که پس از بیانیه گام دوم و در آن راستا نگاشته شدهاند از امتیاز ویژه برخوردارند.
شرایط ارسال آثار:
۱. آثار ارسالی (کتاب و پایان نامه)، باید طی سال های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۹ چاپ و یا دفاع شده باشد؛
۲. آثار باید در حوزه حج و زیارت و در موضوعات: تفسیر آیات، اسرار، معارف، عقاید، فقه، مناسک، اخلاق، آداب، تاریخ، سیره، اماکن و .... باشد
۳. یک نسخه از آثار (کتاب و پایان نامه) باید در موعد مقرر به دبیرخانه تحویل شود
۴. در مرحله نخست می بایست فایل پایان نامه و تصویر صورتجلسه دفاعیه به رایانامه: info@hzrc.ac.ir ارسال شود.
۵. ارائه نسخه اصلی اثر (زبان مبدا)، برای کتابهای ترجمه شده الزامی است.
۶. آثار عرصه حج و زیارت که پس از بیانیه گام دوم و در آن راستا نگاشته شدهاند از امتیاز ویژه برخوردارند.
مهلت ارسال آثار
از تاریخ دوشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۹ تا پنجشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۰ (مصادف با عید فطر)
جوایز و هدایا:
لوح تقدیر، تندیس، جوایز نقدی، حمایت و چاپ پایان نامهها، ارتقای وضعیت و تقدم اولویت حج برای روحانیون کاروانها و مبلغان
آدرس:
قم، بلوار عمار یاسر، خیابان شهید قدوسی، ساختمان نهاد نمایندگی ولی فقیه در امور حج زیارت، طبقه پنجم، پژوهشکده حج و زیارت، اتاق۵۱۸ دبیرخانه انتخاب آثار برتر
کدپستی: ۳۷۱۹۱۵۸۴۸۹ تلفن: ۰۲۵۳۷۱۸۶۵۵۵
به گزارش خبرگزاری حوزه، ویژه برنامه تحویل سال جدید، ظهر امروز در حرم بانوی کرامت با رعایت شیوهنامههای بهداشتی و با حضور اقشار مختلف مردم برگزار شد.
در این مراسم حجتالاسلام والمسلمین حبیبالله فرحزاد کارشناس مذهبی رسانه ملی به ایراد سخن پرداخت و زیارت آل یاسین توسط عباس حیدرزاده و بعد از نماز ظهر و عصر نیز دعای توسل توسط حاج رضا عاصی قرائت شد.
قرائت قرآن توسط قاسم مقدمی و همچنین اجرای گروه تواشیح میعاد از دیگر برنامههای مراسم تحویل سال جدید در حرم بانوی کرامت بوده است.
خاطرنشان میشود، این برنامه به صورت زنده از صفحات اختصاصی آستان مقدس در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی به نشانی astanqom@ پخش و همچنین بخشهایی از آن از شبکه استانی نور منعکس شده است.
تولیت آستان قدس رضوی در پیامی تلویزیونی ضمن تبریک اعیاد ماه شعبان و فرارسیدن عید نوروز به ملت بزرگ ایران، ابراز امیدواری کرد با ادامه نهضت مواسات و همدلی در ایام آغازین سال ۱۴۰۰، نوروز امسال تجلی نوعدوستی، محبت و عشق ورزیدن به یکدیگر باشد.
خبرگزاری میزان - طبق اعلام آستان نیوز، متن پیام حجت الاسلام والمسلمین احمد مروی به شرح زیر است:
بسمالله الرحمن الرحیم
یا مقلب القلوب و الابصار یا مدبرالیل و النهار
یا محول الحول و الاحوال حول حالنا الی احسن الحال
خدمت همه بینندگان عرض سلام و احترام دارم، اعیاد مبارک شعبانیه را تبریک عرض میکنم، در آغاز صحبت یاد و نام شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی و خصوصاً شهدای بزرگوار مدافع سلامت جامعه را گرامی میدارم. حقیقتاً جامعه پزشکی و پرستاری در این یک سال و چند ماه جلوه های بسیار زیبایی از فداکاری، خود گذشتگی و نوعدوستی را به نمایش گذاشتند.
«حول حالنا الی احسن الحال»
یک «احسن الحال بشری» داریم که تمام بشریت دارای احسن حال بشوند.
امسال عید نوروز ما میان دو عید بزرگ دینی و اسلامی قرار گرفته است، میلاد حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام که وجود با برکت آن امام موجب بقای دین شد و میلاد مسعود حضرت حجت عجل الله تعالی فرجه شریف در نیمه شعبان که انشاءالله احسن الحال بشری با ظهور حضرت و تجلی این ولایت عظمای الهی محقق خواهد شد؛ و یک «احسن الحال قلوب مؤمنین» داریم، عید نوروز امسال در ماه مبارک شعبان که به پیامبر عظیم الشان اسلام (ص) تعلق دارد، واقع شده است.
ماههای مبارک رجب، شعبان و رمضان ماههای توجه به خدا و ماههای توبه، استغفار، خودسازی و تهذیب نفس هستند. انشاءالله بتوانیم با عزم جدی و اراده قوی احسن الحال را در این سال برای خودمان رقم بزنیم و آن با تهذیب نفس حاصل میشود؛ و تهذیب نفس حاصل نمیشود جز با تصمیم جدی بر گناه نکردن، که اگر چنین تصمیم و ارادهای را انجام دادیم و از خداوند استعانت طلبیدیم، ذات حضرت باریتعالی حتماً به ما کمک خواهند فرمود و استعانت خواهند کرد؛ و یک «احسن الحال کشور» را داریم؛ امسال دو انتخابات ریاست جمهوری و شوراها را در کشور داریم که انشاءالله با حضور گسترده و حداکثری و پرنشاط مردم عزیزمان و با انتخاب اصلح، احسن الحال برای کشور عزیزمان رقم خواهد خورد.
عید نوروز پیش از اسلام عمدتاً مخصوص سلاطین و شاهان بود که قدرت، ابهت و عظمت ظاهری خود را به رخ مردم بکشند، اما ملت ایران با بهرهگیری از آموزههای اسلام قالب عید نوروز را حفظ کردند، اما محتوا را تغییر دادند. عید نوروز تجلی ابراز محبت نسبت به یکدیگر، صلهرحم، رفع کدورتها، بغضها، کینهها و توجه به هم نوعان و نیازمندان شد.
من از این فرصت استفاده میکنم، آن عزیزانی که دارای نعمتهای بیشتر الهی و تمکن مالی هستند در این ایام که مردم به مواسات نیاز دارند و رهبر معظم انقلاب نیز بر این معنا تأکید فراوان داشتند، انشاءالله به هر میزان احسان جویان و احسان پذیران را مورد غفلت قرار ندهند، تا عید نوروز ما تجلی از نوعدوستی حقیقی، محبت به یکدیگر، صمیمی بودن و به یکدیگر عشق ورزیدن باشد.
هرسال میلیونها نفر تلاش داشتند این ایام و لحظات بسیار بانشاط، زیبا و شادیآفرین را در کنار مضجع شریف و نورانی حضرت ثامنالحجج علیه آلاف التحیه و الثناء سپری کنند، هرسال رهبر عظیمالشأن انقلاب عید نوروز را در کنار مضجع شریف جد بزرگوارشان سپری میکردند، اما در عید نوروز ۹۹ و عید نوروز امسال هم از زیارت رهبر عظیمالشأن انقلاب و هم از پذیرایی، خدمترسانی و خادمی مردم عزیزمان و زائران و مهمانان حضرت رضا سلاماللهعلیه محروم هستیم.
بنده از کنار مضجع نورانی حضرت رضا سلام الله علیه هم به رهبر عظیمالشأن انقلاب و هم همه مردم عزیز که دلشان اینجاست عرض میکنم که ما و خانواده بزرگ خدمت و خادمان حضرت رضا سلام الله علیه از طرف همه شما عزیزان، بزرگواران، دلدادگان و عاشقان حضرت رضا سلام الله علیه نائب الزیاره خواهیم بود.
همزمان با فرا رسیدن آغاز سال 1400 متن عربی و فارسی دعای زیبای تحویل سال منتشر می شود.
به گزارش خبرنگار مهر، با نزدیک شدن به لحظه سال تحویل و آغاز یک سال جدید، لازم است این سال را با دعای تحویل سال آغاز کنیم و از خدای منان بخواهیم سال ۱۴۰۰ بهتر از سال قبل باشد.
متن و ترجمه زیبای دعای تحویل سال به شرح ذیل است:
یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ یَا مُدَبِّرَ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ یَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوَالِ حَوِّلْ حَالَنَا إِلَی أَحْسَنِ الْحَالِ
ترجمه و معنی فارسی دعای تحویل سال:
ای تغییر دهنده دلها و دیدهها * ای مدبر شب و روز * ای گرداننده سال و حالتها * بگردان حال ما را به نیکوترین حال
تفسیر دعای تحویل سال نو:
«یَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَ الْأَبْصَارِ»
قلب و بصیرت قلبی، از مؤلفههای مهم معنوی در مسیر کمال انسان است که در قرآن کریم و روایات ناب اسلامی تأکید بسیاری بر آن شده است. قلب سرچشمه تمامی جوششهای و خیزشهای وجود آدمی است.
«یَا مُدَبِّرَ اللَّیْلِ وَ النَّهَارِ»
انسان، به تصریح قرآنی «إنی جاعل فی الارض خلیفة»، جانشین خدا بر روی زمین است و این شایستگی را دارد که مرآت تمامنمای ربوبی و مجلای ظهور و بروز اسماً و صفات الهی شود. یکی از اسماءی حق تعالی «مدبّر» است که پروردگار عالمیان به وسیله آن، به تدبیر روز و شب یا تدبیر نظام زمین و آسمان و به طور کلی، نظام خلقت میپردازد. انسان نیز باید خویشتن را متخلق به اخلاق الهی نماید و تدبیرگر روز و شب خویش باشد.
«یَا مُحَوِّلَ الْحَوْلِ وَ الْأَحْوَالِ حَوِّلْ حَالَنَا إِلَی أَحْسَنِ الْحَالِ»
«حَول» در دعای عید نوروز، به معنای «سال» است و «احوال» جمع حال، به معنای طبیعت و ضمیر یا تغییر و دگرگونی وضعیت انسان است. از این رو، خداوند تغییر دهنده سال و یا دگرگون کننده طبیعت مربوط به مخلوقات است و این صیرورت و تحول در مسیر رشد و کمال موجودات، لازمه امر زندگی و حیات است. در این دعای شریف از درگاه ربوبی میخواهیم که طبیعت وجود ما را به بهترین و نیکوترین طبیعتها تبدیل کند و این تغییر باطنی یا ظاهری وجودی ما را همسو با تغییر و دگرگونی طبیعت ظاهری، در مسیر شکوفایی و بالندگی قرار دهد.
یا مقلب القلوب و الابصار، یا مدبر اللیل و النهار، یا محول الحول و الاحوال، حول حالنا الی احسن الحال.
عید از عود گرفته شده و در لغت به معنای بازگشتن است. دگرگونی سال جدید و بازگشت بهار نو و نوروز، عیدهایی چون عید فطر را تداعی میکند. مسلمان روزه دار پس از یک ماه عبادت روزی را که غبار از فطرت توحیدی اش زدوده شده به فطرت توحید بازگشته است، عید میگیرد. البته مراتب این بازگشت در افراد گوناگون فرق میکند. دعای تحویل سال هم با جملاتی کوتاه همین مسیر را پیش پای انسان میگشاید. مقلب القلوب و الابصار پروردگار است که قلبها را به سمت کمال دگرگون میسازد و چشمها را به سوی خود می دوزد. قلبها چون کرات دگرگون میشوند; ولی پس از دگرگونی، باید استواری یابند; زیرا در ادعیه وارد شده است: «و ثبت قلوبنا علی دینک; قلبهای ما را بر دین خود ثابت بدار.» اگر قلوب دگرگون شدند و سپس بر دین الاهی استوار گردیدند، ابصار نیز چنین میشوند; زیرا ابصار فرمانبردار قلوبند. شاید از این رو اول قلوب و سپس ابصار ذکر شده است.
«یا مدبر اللیل و نهار» لیل و نهار نماد ظلمت و نورند. اگر او شب و روز را تدبیر میکند، ظلمت و نور را هم میآفریند. پس فقط او میتواند چنان تدبیر کند که پرده ظلمت از روی دل کنار رود و نور معرفتش بر آینه قلب بتابد. در آیه دویست و پنجاه و هفتم سوره بقره میفرماید: «الله ولی الذین آمنوا یخرجهم من الظلمات الی النور و…; خداوند، ولی و سرپرست کسانی است که ایمان آورده اند; آنها را از ظلمتها به سوی نور بیرون میبرد.» محول سال و حال او است.
یک نویسنده کتاب گفت: برنامههای مختلفی همچون پویشها، نمایشگاهها و برنامههای مختلفی دیگری در طول هفته کتاب برگزار میشود، اما عموماً این برنامهها مقطعی و کوتاه مدت هستند و نه تنها همپوشانی ندارند بلکه موازیکاریها سبب بیاثر بودن این برنامهها شده است لذا تاثیر چندانی بر جامعه و یا سرانه مطالعه ندارند.
فضلالله صابری در گفتوگو با خبرگزاری میزان پیرامون افزایش سرانه مطالعه در کشور گفت: برنامههای مختلفی همچون پویشها، نمایشگاهها و برنامههای مختلفی دیگری در طول هفته کتاب برگزار میشود، اما عموماً این برنامهها مقطعی و کوتاه مدت هستند و نه تنها همپوشانی ندارند بلکه موازیکاریها سبب بیاثر بودن این برنامهها شده است لذا تاثیر چندانی بر جامعه و یا سرانه مطالعه ندارند.
***در حوزه گسترش کتابخوانی بیشتر رفع تکلیف میشود تا اثرگذاری
وی در همین راستا ادامه داد: پایگاهها، موسسات، نهادهای رسمی و غیررسمی همگی برنامههایی در راستای موضوع کتاب دارند، اما هیچ یک از این برنامهها نتوانسته سرانه مطالعه را افزایش دهد، زیرا رویکرد آنان در بسیاری از موارد تنها رفع تکلیف است لذا نمیتوانند اینگونه تحولی شگرف در جامعه و گرایشات آن داشته باشند.
صابری ابراز کرد: تنها کتابخوانان حرفهای هستند که در هر شرایطی به مطالعه میپردازند، تحولات اقتصادی بر آنها تأثیر نداشته و در هر شرایطی این گروه خود را ملزم به خواندن کتاب و خرید آن میدانند.
***نقش رسانهها در افزایش سرانه مطالعه
نویسنده کتاب «فرکانس ۱۱۶۰» نقش رسانهها در افزایش سرانه مطالعه را مورد بررسی قرار داد و تاکید کرد: رسانههایی همچون کتابهای صوتی نتوانستند موفق عمل کنند و در بین مخاطبان جایی برای خود باز کنند، صدا و سیما همچنین رادیو نیز نتوانسته آنطور که شایسته است در معرفی کتابها به مردم موفق باشد، تنها برنامه کتاب باز است که بخاطر تداومش در طی ماهها همچنین در پیش گرفتن برنامهای خاص و ویژه توانسته بین مردم شناخته شود، اما این برنامه به تنهایی نمیتواند بخش اعظم وظیفه رسانه ملی را ایفا کند.
***تاثیر مهم فضای مجازی بر سرانه مطالعه
وی پیرامون فضای مجازی به عنوان رسانهای با پتانسل قابل توجه بیان کرد: فضای مجازی پتانسیلی جدید است که میتوان برای معرفی و یا ارائه کتابهای ارزنده از آن استفاده کرد، از سوی دیگر برخی از کانالها و شبکهها هستند که توانسته اند مخاطبان بسیاری را با خود همراه کنند و علاوه بر معرفی کتاب هر روز یک صفحه از یک کتاب را به خواننده خود عرضه کنند، من خودم این شیوه را امتحان کردم و بسیار جذاب بوده، زیرا پس از چند ماه توانستم یک کتاب را بخوانم و این رویکردی مناسب برای افرادی که کتاب را از طریق فضای مجازی دنبال میکنند مفید است.
صابری عوامل کاهش سرانه مطالعه را مورد بررسی قرار داد و ابراز کرد: مجموعه عوامل متعددی در کاهش سرانه مطالعه وجود دارد که از خود نویسنده گرفته تا حوزه توزیع و انتشار و حتی برنامههای اجرا شده سیاستگذران را در بر میگیرد، اینکه نویسنده چه سوژهای را برای نوشتن انتخاب کند که دغدغه مردم باشد یک انتخاب سخت و اثرگذار بر سرانه مطالعه محسوب میشود، اما در مواردی دیده میشود موضوع انتخاب شده تحت تاثیر تبلیغات شکل گرفته و نمیتواند نظر مخاطبان را جلب کند این سوژهها در بسیاری از موارد موضوعاتی تبلیغاتی بوده و نمیتواند مورد پسند مخاطبان باشد.
***لزوم تبلیغات در حوزه کتاب
نویسنده کتاب «شیر ممد» لزوم تبلیغات را مورد تاکید قرار داد و اظهار کرد: برای تبلیغ کتاب باید در نظر داشت که برنامه ریزی بلندمدت و اصولی بهترین رویکرد بشمار میرود، همچنین هم پوشانی سایر رسانهها و یا دستگاههای اجرایی و خصوصی در جهت اجرا و ادامه تبلیغات در مورد مطالعه میتواند یک رویکرد کاربردی باشد و تحولاتی را در عرصه سرانه مطالعه کشور رقم بزند، گرچه بررسیها و مطالعات نشان داده است که برنامههای شکل گرفته و یا اجرا شده تا به حال برای تشویق و یادآوری نیاز به مطالعه در جامعه عموما به صورت جزیرهای بوده و نتوانسته آنگونه که باید و شاید بر مخاطب تاثیر بگذارد.
صابری به مشوقهای متعدد در جهت افزایش سرانه مطالعه اشاره و تصریح کرد: مشوقها همواره در ایجاد فرهنگ کتاب و کتابخوانی موفق بودهاند، سواد رسانهای من نشان میدهد که این مشوقها اگر از دوران کودکی به اجرا گذاشته شود قطع میتواند راهگشا باشد و رویکردی ارزنده را با خود به دنبال داشته باشد.
***کتاب رسانهای گرم
وی کتاب را رسانهای گرم دانست و ابراز کرد: رسانههایی همانند کتاب به عنوان رسانه گرم شناخته میشوند. این رسانه، چون افکار و ذهن مخاطب را به تفکر وا میدارد به رسانه گرم شهرت یافته است، اما کتابها ویژگیهای خاص خود را دارند آنها دارای کلمات گرم هستند کلماتی که وقتی در کنار هم قرار میگیرد علاوه بر کوتاه بودن مفاهیم بلندی را به همراه دارند و به آسانی ذهن مخاطب را وارد فضاسازی میکنند، کتابها اصول جذب مخاطب را به خوبی در خود دارند و خواننده را ترغیب میکنند تا به مطالعه محتوا و مضمون تا آخرین صفحات جلو برود.
حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب فرمودند: امسال یک زمینه خوبی برای شکوفایی جهش تولید وجود دارد که از این بایستی حدّاکثر استفاده را کرد. باید این حرکت با جدیّت دنبال شود و به طور عمده حمایتهای قانونی و دولتی و حکومتی از همهسو نسبت به جهش تولید انجام بگیرد.
به گزارش بیان ما رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی بهمناسبت آغاز سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، با تبریک عید نوروز و اعیاد شعبانیه به هممیهنان عزیز سال جدید را سال «تولید، پشتیبانیها و مانع زداییها» نامگذاری کردند.
متن پیام نوروزی رهبر انقلاب به این شرح است:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
و الحمدلله ربّ العالمین و الصّلاة و السّلام علی سیّدنا محمّد و آله الطّاهرین.
یا مقلّب القلوب والابصار، یا مدبّر اللیل و النّهار، یا محوّل الحول و الاحوال، حوّل حالنا الی احسن الحال.
عید نوروز و حلول سال نو را تبریک عرض میکنم به همهی هممیهنان عزیزمان، بخصوص به خانوادههای مکرّم شهیدان و خانوادههای جانبازان و خود جانبازان و همهی ایثارگران؛ و همچنین تبریک عرض میکنم این عید را به همهی ملّتهایی که عید نوروز را گرامی میدارند.
امسال عید ما مقارن است با اعیاد مبارک شعبانیّه که امیدواریم این [تقارن]، برکات فراوانی را انشاءالله از لحاظ مادّی و معنوی برای سال نو ما داشته باشد. و [سال] ۱۴۰۰ متبرّک است به اینکه دو نیمهی شعبان در آن هست و مردم دو بار در این سال ولادت ولیاللهالاعظم (ارواحنا فداه) را جشن خواهند گرفت.
حوادث مختلف سال ۹۹: ۱) کرونا و تأثیر آن بر زندگی مردم
سال ۹۹ با حوادث گوناگون و بعضاً بیسابقهای پایان یافت. یکی از آن حوادث که حقّاً بیسابقه و ناآشنا بود برای ملّت ما، پدیدهی کرونا بود که تقریباً زندگی همهی ملّت را به نحوی تحت تأثیر قرار داد؛ هم کسب و کارها را، هم محیطهای درسی را، هم اجتماعات دینی را، هم مسئلهی سفرها را، ورزش را و دیگر مسائل گوناگون کشور را تحت تأثیر قرار داد و ضربهی سختی هم به اشتغال در کشور زد. البتّه از همهی اینها تلختر جان باختن دهها هزار از مردم عزیز ما بود که این به معنای غصّهدار شدن و داغدار شدن دهها هزار خانواده است. من همین جا از فرصت استفاده میکنم، به همهی آن خانوادههای عزیز تسلیت عرض میکنم و همدردی خودم را با آنها ابراز میکنم. امیدواریم که خداوند به آنها صبر بدهد و اجر بدهد و جانباختگان را مورد رحمت و مغفرت خودش قرار بدهد.
۲) بُروز تواناییهای ملّت ایران در مقابله با کرونا و فشار حدّاکثری دشمن
سال ۹۹ همچنین از جهتی سال بُروز تواناییهای ملّت ایران بود؛ هم در مقابلهی با همین آزمون بزرگ یعنی کرونا که انصافاً ملّت عزیز ما از مجموعههای درمانی و بهداشتی گرفته، تا محقّقین و دانشمندان، تا آحاد مردم، تا گروههای جهادی و خدمتگزار، توانایی بزرگی را از خودشان نشان دادند برای مدیریّت این حادثهی تلخ، آن هم با فشار حدّاکثری دشمن در زمان تحریم؛ با وجود تحریم، بسته بودن راههای گوناگون برای استفادهی از امکانات خارج از کشور، ملّت ما، دانشمندان ما، پزشکان ما، پرستاران ما، بهیاران ما، عوامل آزمایشگاهی ما و عوامل رادیولوژیستی ما -اینهایی که دستاندرکار درمان مردم بودند- انصافاً توانستند تجربهی بزرگی را به یادگار بگذارند و توانایی بزرگی از خودشان نشان بدهند؛ همچنین ملّت ایران توانایی خودش را نشان داد در مقابلهی با فشار حدّاکثری دشمن. دشمنان ما و در رأس آنها آمریکا در صدد بودند که ملّت ایران را با این فشار حدّاکثری به زانو دربیاورند. امروز خود آنها و رفقای اروپاییشان صریحاً میگویند که فشار حدّاکثری شکست خورده. ما میدانستیم شکست میخورد و عازم بودیم که دشمن را شکست بدهیم در این زمینه. میدانستیم ملّت ایران میایستد، ولی امروز خود آنها دارند اعتراف میکنند به اینکه این فشار حدّاکثری شکست خورده است.
تحقّق شعار «جهش تولید» در حدّ قابل قبول و نه در حدّ انتظار
خب، شعار سال ۹۹ شعار «جهش تولید» بود. (۱) من اگر بخواهم بر اساس گزارشهای متعدّد مردمی و دولتی و دستگاههای مختلف و جهات مختلف -که از همه جهت به ما گزارش میرسد- یک ارزیابیای بکنم، باید بگویم این شعار تا حدّی، تا حدّی، تا حدّ قابل قبولی تحقّق پیدا کرد، یعنی جهش تولید در بخشهایی از کشور و بخشهایی از مسائل گوناگون کشور تحقّق پیدا کرد، اگر چه در حدّ انتظار نه؛ یعنی در آن جاهایی هم که این شعار تحقّق پیدا کرد که غالباً در کارهای زیربنائی و سازندگی و امثال اینها بود، نتیجهی آن در اقتصاد عمومی کشور و در معیشت مردم مشهود نشد، یعنی این حرکت احساس نشد، در حالی که انتظار ما این بود که جهش تولید بتواند گشایشی در وضع مردم به وجود بیاورد. البتّه شعار جهش تولید به معنای واقعی کلمه یک شعار به تمام معنا انقلابی است، شعار مهمّی است. جهش تولید اگر بدرستی در کشور اتّفاق بیفتد -که انشاءالله اتّفاق خواهد افتاد- هم تأثیرات عمیق اقتصادی در کشور میگذارد -در مورد ارزش پول و بقیّهی مسائل عمدهی اقتصادی تأثیر میگذارد- و هم علاوهی بر آنها موجب اعتماد به نفْس ملّی میشود، موجب رضایتمندی عمومی مردم میشود، تضمینکنندهی امنیّت ملّی میشود؛ یعنی اگر تولید جهشیافته در کشور انشاءالله اتّفاق بیفتد که امیدواریم اتّفاق بیفتد، این عوارض مهم و این منافع بزرگ بر آن متحقّق میشود.
عوامل عدم تحقّق کامل شعار جهش تولید: وجود موانع، عدم حمایت از تولید
خب حالا چرا در سال ۹۹ به طور کامل این اتّفاق نیفتاد؟ به خاطر وجود موانع از طرفی، و حمایت نشدن تولید در همهی بخشها از طرف دیگر. یعنی تولید، هم احتیاج دارد به حمایتهای لازم قانونی و حکومتی و هم احتیاج دارد به اینکه موانع سر راه تولید برداشته بشود. حالا مثلاً از باب مثال فرض کنید وقتی که یک کارگاه نیمهکارهای، یعنی کارگاهی که مثلاً با سی درصد، چهل درصد ظرفیّت کار میکند یا بکلّی از کار افتاده است، با همّت چند جوان این کارگاه به راه میافتد، با تشویقها و مانند اینها این کارگاه مشغول حرکت میشود و بعد از آنکه به تولید رسید، ناگهان انسان مشاهده میکند که رقیبِ این محصول به نحوی از خارج وارد کشور میشود؛ یا به وسیلهی دستهای خیانتکار قاچاقچی یا متأسّفانه از طرق قانونی و به خاطر ضعف رعایتهای قانونی. این تولید طبعاً تشویق نمیشود؛ این مانع بر سر تولید است، یعنی آن کاری که انجام گرفته، در واقع شکست میخورد. یا همچنین [به خاطر] نبودِ مشوّقها، مثل نبود مشوّق سرمایهگذاری. سرمایهگذاری در امر تولید احتیاج دارد به مشوّق. بایستی کسانی که میتوانند سرمایهگذاری کنند تشویق بشوند به این کار، و اوضاع کسب و کار در کشور به نحوی باشد که برای اینها تشویقکننده بشود که وارد این کار بشوند، یا هزینهی تولید برایشان افزایش پیدا نکند که متأسّفانه اینها اتّفاق نیفتاده؛ یعنی ملاحظات لازم انجام نگرفته؛ نه آنچنان مشوّقی وجود داشته و نه در مورد هزینههای تولید فکری شده. در یکی از سالها -حالا شاید سال ۹۹ نبود، شاید سال ۹۸- هزینهی تولیدکننده از هزینهی مصرفکننده بالاتر بوده. خب اینها یک چیزهایی است که مانع پیشرفت تولید است.
لزوم نگاه بلندمدّت به مسائل کشور
بنابراین ما در سال ۹۹ این حرکت انقلابی را به نحوی در کشور آغاز کردیم و ملّت ایران استقبال کرده است از جهش تولید به اندازهی مشخّص و محدودی؛ این باید ادامه پیدا کند؛ سال ۱۴۰۰ که از لحظهی این سال تحویل شروع میشود، در واقع به یک حساب ورود در قرن جدید است و در واقع یک قرن جدیدی دارد آغاز میشود، بنابراین به مسائل کشور بایستی با نگاه بلندمدّت نگریست و آنها را با نگاه بلندمدّت محاسبه کرد.
حسّاسیّتهای سال ۱۴۰۰: انتخابات، لزوم تداوم شکوفایی تولید و جهش تولید
این سال -سال ۱۴۰۰- سال حسّاس و مهمّی است: هم به خاطر انتخاباتی که در اوّل این سال هست که ما در خرداد ۱۴۰۰ انتخابات مهمّی در پیش داریم که این انتخابات میتواند تأثیر مهمّی در اوضاع کشور و حوادث کشور و آیندهی کشور بگذارد؛ مدیریّتهای جدیدی بر سر کار خواهند آمد، احتمالاً تازهنَفَس، با انگیزههای گوناگون قوی انشاءالله وارد مدیریّت اجرائی کشور بشوند. بنابراین انتخابات، این سال را بسیار مهم و حسّاس میکند. این از یک جهت -که البتّه من دربارهی انتخابات بعداً در سخنرانی مطالبی را عرض خواهم کرد و اینجا به همین اندازه اکتفا میکنم- و هم به این جهت که تولید در سال ۹۹ یک تکانی خورد و جهش تولید یک حرکتی به وجود آورد.
شعار سال ۱۴۰۰: «تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها»
امسال -سال ۱۴۰۰- یک زمینهِی خوبی برای شکوفایی جهش تولید وجود دارد که از این بایستی حدّاکثر استفاده را کرد. باید این حرکت با جدّیّت دنبال بشود و به طور عمده حمایتهای قانونی و دولتی و حکومتی از همهسو نسبت به جهش تولید انجام بگیرد. چه این دولت تا وقتی که بر سر کار است، چه دولت آینده از اوّل استقرار بایستی همّت خودش را بر این قرار بدهد که موانع را برطرف کند و حمایتهای لازم را انجام بدهد و انشاءالله جهش تولید به معنای واقعی کلمه در امسال انجام بگیرد. لذا من شعار امسال را این جور تنظیم کردم: «تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها»؛ یعنی شعار این است: تولید؛ پشتیبانیها، مانعزداییها. ما بایستی تولید را محور کار قرار بدهیم و حمایتهای لازم را انجام بدهیم و مانعها را از سر راه تولید برداریم. امیدواریم انشاءالله به لطف الهی این شعار تحقّق لازم را پیدا کند. انشاءالله بعداً در سخنرانی در همین زمینه و همچنین در زمینهی انتخابات عرایضی را عرض خواهم کرد.
امیدواریم روح مطهّر امام بزرگوارمان و ارواح طیّبهی شهدای عظیمالشّأنمان از ما راضی و خشنود باشند و سال، سال مبارکی برای ملّت ایران باشد و حضرت ولیّعصر (ارواحنا فداه) ملّت ایران را و مسئولین کشور را و آحاد مردم را دعا کنند و تفضّلات خودشان را به این ملّت ارزانی بدارند و لطف خودشان را و توجّه خودشان را انشاءالله نسبت به این ملّت همچنان که در گذشته وجود داشته ادامه بدهند.
والسّلام علیه و علیکم و رحمةالله و برکاته